diumenge, 8 de febrer del 2009

'Mètode' publica l'autobiografia no censurada de Darwin


Coincidint amb l'any dedicat a Charles Darwin, amb motiu del 200 aniversari del seu naixement i el 150 de la publicació de 'L'Origen de les Espècies', la revista valenciana més prestigiosa en divulgació de la ciència -Mètode, editada per la Universitat de València sota la direcció del Dr. Martí Domínguez- ha dedicat al principal responsable de la teoría de l'evolució biològica el seu número de l'hivern 2008/2009, acompanyant-lo d'un volum monogràfic que no ha de mancar a les vostres prestatgeries: 'Charles Darwin. Autobiografia'*. Es tracta de la coneguda autobiografia de C. Darwin, escrita l'any 1876 pel tercer dels seus fills, Francis Darwin, i que en aquest cas s'edita al complet sense el talls i modificacions que van acompanyar a la seua primera edició en 1887 -motivats en aquells moments per la voluntat de la dona i resta de fills de Darwin-; una de les netes de Darwin, Nora Barlow, va restaurar les omissions i canvis fets a l'edició original, publicant-la l'any 1958. L'edició actual, tot traduïnt la de Nora Barlow, ha estat a cura de Martí Domínguez, autor a més del capítol introductori, i la traducció s'ha fet pel Catedràtic d'Ecologia Dr. Jaume Terradas. Per tindre una mica més d'informació podeu llegir notícies sobre el llibre a: http://www.metode.cat//index.php?option=com_content&task=view&id=185&Itemid=1
i http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3412899
*El títol complet del llibre és 'L'autobiografia de Charles Darwin (1809-1882). Amb restauració de les omission que hi havia en l'edició original, a càrrec de la seva neta Nora Barlow'.

Homenantge a Joan Pellicer

Entre els dies 5 i 7 de febrer, tot coincidint amb el segon aniversari de la mort del nostre més benvolgut etnobotànic, Joan Pellicer, un ample conjunt d'entitats lligades a la ciència mèdica i a la cultura han recordat la seua inestimable aportació mitjançant el congrés 'Medicina Rural i Cultura Popular al País Valencia. Homenatge a Joan Pellicer', que ha tingut lloc a Gandia. Tant al comité científic com al d'organització s'han inclós prestigiosos experts valencians lligats a la Medicina, com el professor Josep Lluis Barona, o naturalistes saforencs com ara Jesús Villaplana. Les jornades han tingut lloc a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, i per a la seua cloenda hi va haver una taula rodona amb intervenció d'amics i coneguts de Pellicer, moderada pel periodista i professional de RTVV Josep Manuel Alcañiz -qui va encarregar-se d'entrevistar a Joan durant els vora 8 anys de col.laboració amb el programa 'Medi Ambient' de la cadena Punt 2-, i introduïda per una magistral xarrada de l'etnobotànic alacantí Daniel Climent i Giner, autor del conegut llibre 'Les nostres plantes' -al qui Pellicer va dedicar el nom de la seua secció semanal sobre la saviesa popular i les plantes valencianes, al programa 'Medi Ambient'-. Abans de la cloenda, feta pel Dr. Josep Bernabeu, el músic Joan Savall va dedicar una sentida cançó en homenatge a Pellicer, tenint com a fons una succesió d'imatges aportada per J.M. Alcañiz, corresponents a escenes dels rodatges de 'Les nostres plantes'. Les vora 30 ponències i comunicacions presentades durant el congrés seràn editades al llarg de 2009 amb la col.laboració del CEIC Alfons el Vell.

dilluns, 2 de febrer del 2009

Setmana de les Zones Humides a la Marjal d'Almenara


Per a començar el projecte sobre Custòdia del Territori a la Marjal d'Almenara, finançat per la Fundación Biodiversidad, Acció Ecologista-AGRÓ prepara diverses accions que es desenvolupen al llarg d'aquesta setmana, on cau el Dia Mundial de les Zones Humides. El dimecres 4 de febrer, a la seu d'AGRÓ, Estel Bosó impartirà la xerrada 'El patrimoni hidràulic a la Marjal d'Almenara', a les 19 h. El proper dissabte 7 de febrer, a les 11 h, es farà una plantació popular de plantes aqüàtiques i riberenques a l'Ullal de Quartons, dins del paratge dels Estanys d'Almenara.